• Home
  • Blog
  • MATCHA ELEKSIR MLADOSTI, NAPOJ NESMRTNOSTI, OZIROMA ZELENO ZLATO

MATCHA ELEKSIR MLADOSTI, NAPOJ NESMRTNOSTI, OZIROMA ZELENO ZLATO

V zgodovini so menihi, samurajski bojevniki in japonske cesarske družine uživale Matcho kot del svojih vsakodnevnih rutin.

Budistični menihi, na primer, že stoletja uporabljajo Matcho, saj verjamejo, da jim pomaga ohranjati mentalno osredotočenost, jim daje blago, dolgotrajno energijo med dolgimi seansami meditacije.

Samuraji so se učili umetnosti priprave Matche od zen budističnih menihov že v 13. stoletju. Naučili so se, da jih pitje Matche lahko fizično obnovi in psihično pripravi na boj. Na podlagi svojega strogega kodeksa ravnanja so razvili dovršen okvir, imenovan wabi, ki podrobno opisuje, kako pripraviti in uživati Matcho.

Pitje Matche je bil obred na katerega so vsi prišli neoboroženi.

Skozi stoletja je razvoj te filozofije rodil japonsko čajno slovesnost, ki jo poznamo danes.

Še dan danes se Matcha na Japonskem pripravlja in uživa na enak način in s tem slavi samuraje.

Poleg kulturnega konteksta Matcha na Japonskem velja za naravno alternativno zdravilo. Matcha namreč zelo blagodejno vpliva na naše telesno in duševno počutje. Razne študije so pokazale tudi,  da katehinski polifenoli v Matchi pripomorejo k zaščiti pred rakom, boleznimi srca in ožilja,  blagodejno vplivajo na holesterol in krvni tlak. Matcha pomaga tudi pri izgorevanju maščob, poveča presnovo in pospešuje hujšanje. Glede na raven antioksidantov matcha vsebuje 137-krat večjo količino antioksidantov, ki jih najdemo v skodelici navadnega zelenega čaja.

Predvsem pa je 100 % naravna, kar je za mnoge osupljiv podatek.

Zaradi vseh teh neverjetnih dejstev je Matcha na Japonskem veljala za eleksir nesmrtnosti.

MATCHA ELEKSIR MLADOSTI, NAPOJ NESMRTNOSTI, OZIROMA ZELENO ZLATO

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

MATCHA ELEKSIR MLADOSTI, NAPOJ NESMRTNOSTI, OZIROMA ZELENO ZLATO

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn