MATCHA OBRED

Kateri so glavni koraki tipične čajne slovesnosti?


1. korak: Na dan čajne slovesnosti gostitelj vstane zelo zgodaj zjutraj, da
začne s pripravami.
2. korak: Ko pridejo gostje, jih vodijo skozi vrt, nato si umijejo roke, da
se simbolično očistijo prahu zunanjega sveta. Stopiti morajo skozi majhna vrata, ki zagotavljajo, da se gostje priklonijo. Vrata so tudi ovira za zunanji svet in pomagajo ustvariti občutek zavetja.
3. korak: Gostitelj kleči na blazini in z elegantnimi gibi čisti svoje orodje.
Prečiščeno vodo skuha v železnem kotličku na štedilniku, ki ga ima na tleh.
4. korak: Svilena tkanina (fukusa), ki predstavlja gostiteljevega duha, je
del odrezan iz njihovega kimona. Simbolično je zložen in razgrnjen, preden se uporablja za rokovanje z vročim železnim loncem.
5. korak: Matcho in več zajemalk vroče
vode doda v skledo in temeljito premeša.
6. korak: Skodelico Matche izroči prvemu gostu, ki skledo pred
požirkom zavrti za 180º v dveh obratih, da se izogne pitju z okrasnega sprednjega dela sklede. Vsak gost obriše skledo, preden jo poda naprej.
7. korak: Za dopolnitev okusa čaja postrežejo lepe slaščice wagashi,
včasih narejene iz paste iz fižola azuki.
8. korak: Ko skledo vrnejo gostitelju, se orodje očisti in slovesnost
zaključi.

PRAVILA NA ČAJNI SLOVESTNOSTI


Pravila ki se jih morajo držati gostje na teh čajnih slovesnostih!

Gost ni pasivni udeleženec; vsak ima svojo vlogo in bonton je pomemben del slovesnosti. Tu so osnovna pravila:
1. Gostje morajo nositi kimono.

2. Vedno morajo priti malo pred začetkom saj s tem pokažejo
spoštovanje do mojstra.
3. Na vhodu sezujejo čevlje
in si obujejo copate ter počakajo, da jih povabijo noter.
4. Izogibajo se stopanju na sredino tatamija in pri dotiku blazine
uporabljajo stisnjene pesti.
5. Vsi gostje naj izkažejo svojo hvaležnost tako, da pohvalijo gostitelja za
njihov trud, občudujejo sobo ter okusen čaj in sladkarije.
6. Ne klepetajo med seboj, govori le čajni mojster
pogovor se osredotoča le na obred.
7. Končno, če je več gostov vsak gost spije le četrtino in nato skrbno
obriše rob skodelice. To je predvsem iz higienskih razlogov, da ne bi pili iz istega mesta kot drugi gostje.”

MATCHA OBRED

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

MATCHA OBRED

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn